De kracht van Meestersgilde volgens vakvrouw Ilse

Na het afronden van de schildersopleiding aan het Cibap te Zwolle heeft Ilse over de hele wereld gezocht naar een specialistische vervolgopleiding in het restauratiewerk. Zo kwam zij terecht bij het TNA, Technicum Noord Antwerpen, waar zij de tijd van haar leven had.

“Op dit moment ben ik via Meestersgilde gedetacheerd bij Koek & Reinders Schilders BV. Gezien mijn specialisatie en passie zocht ik een schildersbedrijf wat zich bezighoudt met mooiere restauratiewerken.”

Opleiding
Na het afronden van de middelbare school, heeft Ilse vier jaar aan het Cibap Zwolle gestudeerd. Ondanks dat zij veel leerde omtrent het schildersvak, leerde zij naar haar mening, nog te weinig over restauratie en de bijbehorende werkzaamheden. Omdat zij zich hier graag in wilde specialiseren is zij, na het afronden van haar opleiding, op zoek gegaan naar een specialistische opleiding. “In Antwerpen zit het TNA – Technicum Noord Antwerpen – hier bieden ze een gespecialiseerde restauratie opleiding. Dit wekte mijn interesse en zodoende ben ik deze opleiding gaan volgen. Ik merkte direct dat deze opleiding mij bood waar ik naar op zoek was. Tijdens deze 1-jarige opleiding zijn wel 21 verschillende hout- en marmerimitatie technieken aan bod gekomen. Daarnaast was er ook de mogelijkheid om mij verder te specialiseren in het vergulden en het imiteren van leerbehang. Ik heb hier veel geleerd en dat is erg fijn. Ik kan met een grote glimlach zeggen dat dit één van mijn leukste jaren ooit was!”

Koek & Reinders Schilders BV
Naast reguliere schilderwerkzaamheden zoals plamuren, schuren en schilderen heeft Koek & Reinders ook veel bijzondere projecten in Den Haag in beheer. Zo heeft Ilse laatst op het Binnenhof een kleine houtimitatie gedaan. Daarnaast zet en verguld Ilse letters. “Als dame in dit vak is het een groot voordeel dat ik snel herkend word op de projecten. Zo ben ik laatst bezig geweest op de Hofvijver en werd ik zelfs door de bewakers herkend en begroet. Dit sociale aspect van mijn vak vind ik erg fijn. Daarnaast hoef ik me bijna niet meer te legitimeren op de projecten, ik ben ten slotte een van de weinige vrouwen op de bouw!”

Waarom zouden er meer vrouwen voor dit mooie vak moeten kiezen?
“Het geldt natuurlijk voor zowel de mannen als vrouwen dat je passie voor het schilderwerk moet hebben. Een van de leuke aspecten van mijn werk vind ik dat je altijd op verschillende en bijzondere locaties komt en de leuke onderlinge sfeer om je heen. Het geeft voldoening wanneer ik van een niet gerestaureerde muur weer iets heel moois kan maken. Je maakt daarbij veel mensen blij en dat geeft mij als vrouw een fijn gevoel. Dit maakt het werk wat ik doe ook heel erg dankbaar.

Van iets ouds en vervallen weer iets moois maken. Dat is de reden dat ik heb gekozen om het schilderwerk in te gaan. Tijdens het restaureren vind ik de geschiedenis van de plaats en/of hetgeen wat ik restaureer ook erg belangrijk. Ik wil dat dan ook graag doorgeven aan anderen. Hoe ik dit op deze manier kan doen vind ik persoonlijk het mooist wat er is! Ik zie graag mensen hun passie najagen en raad iedereen dan ook aan, man of vrouw, om dit zeker te doen!”