Meestersgilde participeert in Coalitie Wonen, Onderwijs en Werk
In 2023 werden de eerste stappen gezet in het samenwerkingsproject Coalitie Wonen, Onderwijs en Werk in Den Haag. Een uniek concept waarbij de gemeente, woningcorporaties en opleider ROC Mondriaan samen met verschillende schilder-, onderhoud-, timmer- en groenbedrijven de handen ineen hebben geslagen. Met als doel: nieuwe kansen creëren en onbenut talent en werk in de bouw, techniek en groen bij elkaar brengen. In een korte tijd is het project al een groot succes te noemen.
“Wij zijn blij dat we als Meestersgilde een bijdrage kunnen leveren aan dit project,” begint Sjoerd van Scheijndel (Meestersgilde) die we samen met Xandra Driessen (ROC Mondriaan), Barbara de Jong (Haag Wonen) en Hanne Overbeek (Programma manager Coalitie Wonen, Onderwijs en Werk/Den Haag) ontmoeten in Block33 in Den Haag. Het wijkgebouw is een mooi voorbeeld van een plek waar er contact met bewoners uit de wijk wordt gelegd, zodat zij zicht krijgen op een duurzame arbeidsplaats en zo meer kans op bestaanszekerheid en leefbaarheid.
Met elkaar
We zijn benieuwd hoe het SROI (Sociaal Return On Investment) project ontstaan is. Hanne legt uit: “Landelijk is er geld vrijgemaakt om de leefbaarheid en veiligheid te bevorderen in achterstandsgebieden, zoals in Zuidwest Den Haag. Tegelijkertijd heeft de stad een uitdaging om vorm te geven aan de klimaat- en woningbouwopgave, wat bemoeilijkt wordt omdat er te weinig mensen zijn om het werk uit te voeren.
Het idee ontstond om deze uitdagingen samen te brengen en mensen zonder uitzicht op een baan in te zetten voor de verduurzaming van woningen. Vervolgens zijn de woningcorporaties erbij betrokken, omdat het merendeel van de huizen in deze wijken eigendom van de corporaties is. Daarnaast hebben wij ROC Mondriaan benaderd die een mooie, nieuwe school in de wijk heeft neergezet met alle entreeopleidingen. Ook op deze manier wordt de kans vergroot voor mensen om de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. De vertegenwoordigers van deze partijen zijn bij elkaar gekomen en al snel kwamen we erachter dat we met elkaar iets kunnen betekenen. De woningcorporaties hebben hun leveranciers benaderd en zo kwam ook Meestersgilde in beeld. Als intermediair in de bouw en het vastgoedonderhoud biedt Meestersgilde de mogelijkheid om timmerlieden, houtrotreparateurs en schilders voor hun opdrachtgevers in dienst te nemen en te begeleiden.”
Grotere kans van slagen
De deelnemende partijen zijn erg blij met de resultaten. Barbara: “Aan het begin zeiden we tegen elkaar dat we al tevreden zouden zijn als we een tiental mensen zouden bereiken en vijf kandidaten aan het werk zouden krijgen. Tot onze verbazing kwamen er zo’n vijftig mensen op de eerste Doe-dag Schilderen af, waar we de mensen probeerden te enthousiasmeren voor een carrière in het vastgoedonderhoud. Uiteindelijk zijn er 17 mensen met de training gestart, waarvan elf kandidaten een contract aangeboden kregen. Bovendien zijn ook nog andere kandidaten direct via Meestergilde aan het werk gegaan bij andere bedrijven.” Sjoerd glimlacht en zegt: “Zonder dit project zouden deze mensen veel minder kans op een baan hebben. Complimenten aan deze dames; zij hebben bergen verzet om deze groep mensen een kans te geven en dit traject te laten slagen.”
Xandra knikt instemmend en vult aan: “Het is een doelgroep die zelden naar school komt, waardoor het heel moeilijk is om de jongeren en volwassenen te bereiken. Het is dus lastig om deze mensen weer naar school te begeleiden en vervolgens aan het werk te krijgen. Doordat de bedrijven intensief betrokken zijn bij de ontwikkeling en uitvoering van het project en de deelnemers in dit traject extra begeleiding krijgen, is de kans van slagen nu veel groter.”
Foto van een Doe-Dag
We zien ze groeien
Hanne geeft aan dat juist die begeleiding het verschil kan maken. “We hebben dikwijls te maken met mensen met een verleden, die moeilijk participeren in de samenleving en slechte ervaringen hebben op de arbeidsmarkt. Een groep die het contact met de gemeente kwijt is en die nergens meer aanklopt voor werk. Ze lopen tegen problemen of armoede aan en soms zijn deze mensen zelfs thuis- of dakloos. Logisch dat er dan extra begeleiding nodig is en dat ze meerdere kansen nodig hebben om weer mee te draaien in de maatschappij.”
Naast praktijkonderwijs krijgen de studenten ook vormingsonderwijs, zoals Nederlandse taal, samenwerken en klantgerichtheid. Tot slot krijgen ze informatie over en begeleiding bij financiële zaken. “Door het vinden van werk kan hun levenswijze volledig veranderen. Ze kunnen de rekeningen weer betalen, hebben geen huurachterstand meer of vinden huisvesting en er zijn weer sociale contacten. We zien ze groeien. Uiteindelijk zijn ze ook weer een voorbeeld voor anderen in de wijk.” Sjoerd: “Toen we benaderd werden door een leverancier, waren we direct enthousiast om mee te doen. Het is mooi om met elkaar te zoeken naar kansen om het arbeidspotentieel van mensen uit de wijk te verbinden aan de grote opgave die er is op het gebied van bouwen, schilderen en verduurzamen. Waar mogelijk leveren wij graag een bijdrage.”
Impact
Voor het onderwijs levert het eveneens voordelen op, vindt Xandra: “We komen niet alleen vaker in contact met nieuwe leerlingen die de kans krijgen een BBL-diploma te behalen, maar ook met werkgevers. De afstand tussen onderwijs en bedrijven wordt zo kleiner, waardoor we in staat zijn om met elkaar het juiste onderwijstraject af te stemmen voor de deelnemers.”
Ook andere partijen zoals de woningcorporaties en de gemeente zijn gebaat bij het SROI-project, aldus Barbara. Ze licht toe: “De bewoners werken mee aan de verbetering en verduurzaming in hun wijk, waardoor er meer leefbare wijken ontstaan. En wat de bedrijven betreft; naast dat zij zich graag maatschappelijk willen inzetten, levert het ze uiteindelijk volwaardige medewerkers op in functies die vaak lastig te vervullen zijn. Dit is ook de reden dat steeds meer partijen willen meewerken.”
”Met elkaar kunnen we echt impact maken!”